Χρυσή Αυγή και «διάδοχα» κόμματα

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Aναπληρωτής Kαθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Προϋπόθεση για την ίδρυση πολιτικού κόμματος είναι η κατάθεση ιδρυτικής δήλωσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία αναλαμβάνεται η δέσμευση ότι η εσωτερική οργάνωση και η εξωτερική δράση του κόμματος θα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η ιδρυτική δήλωση της Χρυσής Αυγής έχει εγκριθεί από τον Αρειο Πάγο και η απόφαση αυτή δεν έχει προς το παρόν ανακληθεί.

Για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές απαιτείται κάθε φορά ξεχωριστή εκλογική δήλωση η οποία επίσης κατατίθεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, που είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, μπορεί να λάβει υπ' όψιν και τα νέα δεδομένα, τα οποία δεν επιβεβαιώνουν προφανώς τη συμμόρφωση της Χρυσής Αυγής προς τις δημοκρατικές αρχές. Αν ανακληθεί η αποδοχή της ιδρυτικής δήλωσης ή δεν εγκριθεί η εκλογική της δήλωση, η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Αν δημιουργηθεί νέο κόμμα που έχει ως δεδηλωμένο σκοπό τη συνέχιση της δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής ή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν μία τέτοια πρόθεση, η ιδρυτική και η εκλογική του δήλωση θα κριθούν από τον Αρειο Πάγο με βάση και την παράμετρο αυτή.

Πάντως από δημοκρατική και συνταγματική άποψη η ορθότερη λύση θα ήταν η πρόβλεψη με νόμο, κατ' εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ.1 του Συντάγματος, της δυνατότητας δικαστικής διάλυσης των αντιδημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, με όλες τις εγγυήσεις της "δίκαιης δίκης".

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63957722