Δεύτερο κοινό σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου

Πρώτο κοινό σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου
Λίμνη Πλαστήρα, 20 Μαρτίου 2009. Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών δημοσίου δικαίου

Τιμή: €18,00
ISBN: 978-960-445-529-4
Σελίδες: VIII + 198
Copyright: 2010

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Στις 20 Μαρτίου 2009, στη Λίμνη Πλαστήρα, στα πλαίσια του 10ου Επιστημονικού Συνεδρίου του «Ομίλου Μάνεσης», φιλοξενήθηκε ημερίδα συνάντησης φοιτητών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Δημοσίου Δικαίου των Νομικών Σχολών Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε παρόμοια συνάντηση. Σε αυτήν, δέκα φοιτητές (ακριβέστερα: ένας φοιτητής και εννέα φοι-τήτριες) των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Δημοσίου Δικαίου των δύο Σχολών -η Νατάσα Αθανασιάδου, η Φανή Γκρίτση, η Μάγδα Γόγολα, η Δή-μητρα Καββαδά, η Έλενα Κατσιαούνη, η Μελίνα Κατσικάρη, η Χρύσα Μανογιαν-νάκη, ο Άγγελος Χασαπόπουλος, η Χρυσούλα Χατζηδάκη και η Αγάπη Χουζουράκη- παρουσίασαν τις εργασίες που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και τα πρόσωπα που τα παρουσίασαν επιλέξαμε οι υπογράφοντες και άλλοι διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο μεταξύ των φοιτητών των οικείων Προγραμμάτων του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Οφείλονται ευχαριστίες στον κ. Παναγιώτη Σάκκουλα και στον εκδοτικό οίκο του που ανέλαβαν την έκδοση του τεύχους αυτού, όπως και στην κα Αγάπη Χουζουράκη, που επιφορτίσθηκε με μια σειρά από όχι απλές εργασίες οι οποίες κατέστησαν την έκδοση αυτήν πραγματικότητα. Τα κείμενα είναι, κατά βάση, πρωτολειακές εργασίες των συγγραφέων τους. Υπέστησαν, όλες, μία κάποια θεώρηση από επιβλέποντες καθηγητές, παραδίδονται όμως στη δημοσιότητα και στην κρίση των αναγνωστών με τα χαρακτηριστικά που τους προσέδωσαν οι συγγραφείς τους. Αν και όχι στον ίδιο βαθμό, σε όλες τις εργασίες είναι εμφανής η προσπάθεια των συγγραφέων να εμφανίσουν στη νομική δημοσιότητα κείμενα με όλα τα διακριτικά των δόκιμων νομικών κειμένων, την κατασκευή του συλλογισμού, την τεκμηρίωσή του εντός κειμένου και παρά πόδα, τη διατύπωση γνώμης με τη μορφή συμπεράσματος κ.ο.κ. Είναι επίσης αλήθεια ότι σε όλες, χωρίς εξαίρεση, τις εργασίες -σε άλλες περισσότερο, σε άλλες λιγότερο- υπάρχουν και ελαττώματα συγγραφικής νεότητας, όπως αδεξιό τητες στη διατύπωση, ανισομέρειες στην έμφαση, ασυνέπειες στις υποσημειώσεις, έλλειψη οικονομίας ή ασάφειες και ανακριβολογίες (ελπίζουμε πάντως να μην παρεισέφρησαν και σοβαρά νομικά λάθη, διότι αυτά θα βάρυναν όσους επιβλέψαμε). Δεν πειράζει, έτσι μαθαίνει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ελαττώματα της νεότητας δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό πράγμα. Ποιος από όσους διάβασαν τον Πόλεμο και Ειρήνη του Τολστόι δεν θυμάται την πρώτη συνάντηση του Πρίγκηπα Αντρέι Μπολκόνσκι με τη νεαρή κόμισα Ροστόβα, σε ένα grand gala, όπου τον κραταιό και περιζήτητο Πρίγκηπα δεν γοήτευσε το άψογο φέρσιμο και η τελειότης τρόπων που είχαν να επιδείξουν οι πολύπειρες και ξεσκολισμένες υψηλές κυρίες της Πετρούπολης, αλλά η κάποια αμηχανία στο πρόσωπο της νεαρής débutante, μια κάποια αδεξιότητα στους τρόπους της, τα λάθη της στα γαλλικά…Ελπίζουμε η προσπάθεια που άρχισε με τη συνάντηση των φοιτητών των δύο αυτών μεταπτυχιακών προγραμμάτων να συνεχισθεί και να προχωρήσει και να διευρυνθεί.
Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2010
Καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης,
Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νομικής Θεσσαλονίκης
Καθηγητής Γιάννης Ζ. Δρόσος,
Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής Αθηνών
Δεύτερο κοινό σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου
Κορυσχάδες Ευρυτανίας, 12 Μαρτίου 2010. Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών δημοσίου δικαίου
Τιμή: €22,00
ISBN: 978-960-445-663-5
Σελίδες: ΙΧ + 333
Copyright: 2011
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Το κοινό σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων των Νομικών Τμημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι δημιουργεί παράδοση. Η παράδοση άρχισε στις 20 Μαρτίου 2009 στην Λίμνη Πλαστήρα και οι εργασίες που παρουσιάσθηκαν εκεί ήδη κυκλοφορούν σε τόμο. Τώρα κρατάτε στα χέρια σας τον τόμο με τις εργασίες του δεύτερου κοινού σεμιναρίου των Προγραμμάτων μας, που έγινε στις 12 Μαρτίου 2010 στους Κορυσχάδες της Ευρυτανίας, λίγο έξω από το Καρπενήσι, ενώ το τρίτο σεμινάριο προσδιορίσθηκε για τις 24 Μαρτίου 2011, στον Βόλο.
Όπως και στο σεμινάριο του 2009, τους εισηγητές και τα θέματα του παρόντος τόμου επέλεξαν, από τον ευρύτερο κύκλο της διδασκόμενης ύλης, οι διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των δύο Τμημάτων. Θα προσπαθήσουμε ώστε στο μέλλον το κοινό σεμινάριο να αρχίσει να αποκτά αυτοτέλεια έναντι της διδασκόμενης ύλης και το αντικείμενό του, στο πλαίσιο πάντοτε του Συνταγματικού Δικαίου, να προσδιορίζεται από τα ενδιαφέροντα και να προκύπτει από τις συζητήσεις των φοιτητών των δύο Προγραμμάτων.
Στον παρόντα τόμο συνέπραξαν δώδεκα φοιτητές, οι Νατάσα Αθανασιάδου (αυτή τη φορά ως δευτεροετής φοιτήτρια του Προγράμματός της), Γιώργος Γεωργόπουλος, Αλίκη Γκερλιώτη, Μαρία- Αθηνά Καπαρδέλη, Παναγιώτα Κιορτσή, Σταυρούλα Κουστένη, Κασσιανή Μανωλάκογλου, Στέργιος Μαρτίνοβιτς, Μαργαρίτα Παναγοπούλου, Φωτεινή Σαραντοπούλου, Ευγενία Τζουρτζουκλή, Αγγελική Τσιάπρα. Ως μία από τις ενδείξεις της προωθημένης επιστημονικής όσμωσης μεταξύ των δύο Νομικών Τμημάτων, τα κείμενα δημοσιεύονται με αλφαβητική σειρά των συγγραφέων τους και όχι σε δύο ξεχωριστές ομάδες, Αθηναίους και Θεσσαλονικείς. Και η παρούσα έκδοση έγινε εφικτή χάρη στην καλή συνεργασία με τον κ. Παναγιώτη Σάκκουλα και τον εκδοτικό του οίκο, και του οφείλονται ευχαριστίες για αυτό, όπως οφείλονται και στην κα Βασιλική Χρήστου, ΔΝ, Ειδική Επιστήμονα στο Νομικό Τμήμα Αθηνών, που την επιμελήθηκε.
Τα δημοσιευόμενα κείμενα φέρουν, και αυτά, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα ίχνη της συγγραφικής νεότητας, όπως επίσης και τα ίχνη της ανισομέρειας στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι συγγραφείς τους: άλλοι και άλλες δούλεψαν περισσότερο και καλύτερα κι άλλοι και άλλες λιγότερο, αυτό αποτυπώνεται στα δημοσιευόμενα κείμενα και τα ακολουθεί. Κάποια στιγμή σκεφθήκαμε μήπως –μια και οι νέοι συγγραφείς μπορεί εύλογα να αισθανθούν ότι με τα δημοσιεύματα αυτά πατούν το πρώτο σκαλί στην σκάλα της επιστήμης τους και αυτό πρέπει να το πατούν μόνο αν έχουν κατακτήσει το δικαίωμά να είναι πολίτες εις των ιδεών την πόλι-, μήπως λοιπόν έπρεπε να ήμασταν περισσότερο απαιτητικοί, όχι βεβαίως απέναντι στις απόψεις τους (τι παράδειγμα politicalcorrectness θα δίναμε άλλωστε…), αλλά όσον αφορά την επεξεργασία του κειμένου, της γλώσσας, του ύφους, της τεκμηρίωσης, την αρτιότητα του συλλογισμού κ.ο.κ., και ό,τι η απαιτητικότητα αυτή ίσως συνεπαγόταν. Μετά το ξανασκεφθήκαμε, θυμηθήκαμε ότι η επιδίωξη του άριστου, οδηγεί συχνά σε απραξία. Άλλωστε οι εργασίες των φοιτητών μας –γιατί περί αυτού πρόκειται- απηχούν και κάτι από τη δική μας δουλειά, και γι΄ αυτό αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ευελπιστώντας ότι με περισσότερη δουλειά όλων μας θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Τα δημοσιευόμενα κείμενα πάντως, όλα, μαρτυρούν ικανότητα και προσπάθεια και ευφυΐα και θέληση, όλα δηλαδή όσα απαιτούνται για να μπορέσει ένας νέος νομικός να μεταβάλει τις νομικές του σπουδές σε συγκροτημένο νομικό λόγο.
Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2011
Αντώνης Μανιτάκης,
Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
του Τμήματος Νομικής Θεσσαλονίκης
Γιάννης Ζ. Δρόσος,
Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής Αθηνών
Καταχώρηση: 03-01-2012     Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ