(Εκδοτική σειρά Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου: Σύγχρονοι Στοχαστές για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα», εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2017, 264 σελ.)
Μόλις κυκλοφόρησε ο ένατος τόμος της εκδοτικής σειράς «Σύγχρονοι Στοχαστές για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα» του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου που είναι αφιερωμένος στο έργο του κορυφαίου Γερμανού συνταγματολόγου και συνταγματικού δικαστή Konrad Hesse (1919-2005). Ο τόμος περιλαμβάνει σε ελληνική μετάφραση τέσσερις κεφαλαιώδεις συμβολές του Hesse: Για την κανονιστική δύναμη του Συντάγματος, τη συνταγματική θέση των πολιτικών κομμάτων στο σύγχρονο κράτος, τα όρια της συνταγματικής μεταβολής και τα λειτουργικά όρια της συνταγματικής δικαιοσύνης. Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης μια εκτεταμένη εισαγωγή που παρουσιάζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και αποτιμά τα βασικά σημεία της διδασκαλίας του Hesse.
Όπως αναλύεται στην Εισαγωγή, αν φανταζόμασταν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή συνταγματική σκέψη χωρίς την επιρροή του Konrad Hesse, το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό σε σχέση με παραδοχές που θεωρούμε σήμερα δεδομένες. Η μελέτη της διδασκαλίας του Hesse συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών κλασικών και σύγχρονων προβλημάτων και του ελληνικού συνταγματικού δικαίου, όπως ιδίως συνταγματικών συγκρούσεων μεταξύ θεμελιωδών δικαιωμάτων και άλλων συνταγματικών αγαθών, της σχέσης μεταξύ δικαστικής και πολιτικής εξουσίας, καθώς και της ερμηνείας του Συντάγματος. Στο πλαίσιο της συζήτησης για μια συνταγματική αναθεώρηση, γεννά επίσης εναύσματα συνταγματικής πολιτικής. Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις ουσιαστικότερης διασφάλισης της κανονιστικής δύναμης του Συντάγματος, μέσα από την αφαίρεση από το συνταγματικό χάρτη των πολυάριθμων σήμερα συνταγματικών μαξιμαλισμών και αναχρονισμών και την ενίσχυση της τήρησης του Συντάγματος με ένα ολοκληρωμένο σύστημα συνταγματικής δικαιοσύνης.
Βιβλιοπαρουσίαση: Αναστάσιος Παυλόπουλος, σε: Το Σύνταγμα τ.3/2017, σελ. 911-922