Η λαϊκή κυριαρχία και
η πρόκληση της αμεροληψίας
Από τη σειρά βιβλίων
ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΕΥΡΩΠΗ
Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
isbn: 978-960-218-951-1
σελ. 656, τιμή: 45€
Κάθε άνθρωπος μετρά εξίσου με τον άλλο. Κάθε πολίτης έχει μία ψήφο. Κάθε ψήφος είναι ισοδύναμη με την άλλη. Τελικώς, οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από την άθροιση των ψήφων. Επειδή οι απόψεις που υποστηρίζουν οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους, ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτός είναι ο πυρήνας της λαϊκής κυριαρχίας και βασίζεται στην ισοτιμία των πολιτών και την ανόθευτη και αμερόληπτη, πολυκομματική και ελεύθερη εκλογική διαδικασία. Η αμεροληψία της ψήφου και της ψηφοφορίας αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός δημοκρατικού ορθολογισμού.
Το βιβλίο εξετάζει κριτικά τη θεωρία για τη λαϊκή κυριαρχία που επικράτησε στη Μεταπολίτευση και τη στρεβλή εφαρμογή της στην πράξη που συνέτεινε καταλυτικά στην ελληνική κρίση, και αναπτύσσει μια εναλλακτική στρατηγική για τη δημοκρατική αρχή με άξονα την αμεροληψία και τον πλουραλισμό. Το συνταγματικό θεμέλιο της αμεροληψίας αναζητείται στον νοηματικό πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας. Η στενή έννοια της πολιτικής αμεροληψίας ισοδυναμεί με το τίμιο παιχνίδι, την ανόθευτη διεξαγωγή των εκλογών. Η πρόκληση της αμεροληψίας αφορά την πολιτική αμεροληψία με την ευρεία έννοια: την ουσιαστική επλήρωση των όρων του πολιτικού φιλελευθερισμού που θεσπίζει το δημοκρατικό Σύνταγμα για τη δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών.
Το βιβλίο εξετάζει κριτικά τη θεωρία για τη λαϊκή κυριαρχία που επικράτησε στη Μεταπολίτευση και τη στρεβλή εφαρμογή της στην πράξη που συνέτεινε καταλυτικά στην ελληνική κρίση, και αναπτύσσει μια εναλλακτική στρατηγική για τη δημοκρατική αρχή με άξονα την αμεροληψία και τον πλουραλισμό. Το συνταγματικό θεμέλιο της αμεροληψίας αναζητείται στον νοηματικό πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας. Η στενή έννοια της πολιτικής αμεροληψίας ισοδυναμεί με το τίμιο παιχνίδι, την ανόθευτη διεξαγωγή των εκλογών. Η πρόκληση της αμεροληψίας αφορά την πολιτική αμεροληψία με την ευρεία έννοια: την ουσιαστική εκπλήρωση των όρων του πολιτικού φιλελευθερισμού που θεσπίζει το δημοκρατικό Σύνταγμα για τη δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών.
Ο Γιάννης Α. Τασόπουλος διδάσκει συνταγματικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκεί ενεργό δικηγορία στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα και έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ΗΠΑ (1986: πτυχίο Νομικού Τμήματος, Σχολής Ν.Ο.Π.Ε., 1987: LL.M. Duke University School of Law, 1989: S.J.D., Duke University School of Law).Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εκτείνονται στο δημόσιο δίκαιο, την πολιτική φιλοσοφία, τη φιλοσοφία του δικαίου και τη συνταγματική ιστορία. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: The Constitutional Problem of Subversive Advocacy in the United States of America and Greece, Ant. N. Sakkoulas Publishers, 1993. Το ηθικοπολιτικό θεμέλιο του Συντάγματος, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2001. Η κοινωνία και το Σύνταγμα στην Ελλάδα – μεταξύ πολιτικού ενθουσιασμού και ευπρέπειας, Εκδ. Σάκκουλα, 2006. Τα θεσμικά αντίβαρα της εξουσίας και η αναθεώρηση του Συντάγματος, Εκδ. Σάκκουλα, 2007.
Κεντρική διάθεση: Νευροκοπίου 8, Γκάζι / τηλ. 2108211470, 2108211811
e-mail: biblia@kritiki.gr / www.kritiki.gr
Το Εργαστήριο της Φιλοσοφίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του αν. καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΠΑ), Γιάννη Α. Τασόπουλου, Η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ, εκδ. Κριτική, Αθήνα 2014, που κυκλοφορεί στην εκδοτική σειρά του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Πολιτεία-Σύνταγμα-Ευρώπη.
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 6 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
Ομιλητές είναι οι:
Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΣΔ
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στη συζήτηση συμμετέχει και ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννης Α. Τασόπουλος.