Εφαρμόζοντας την Παρένθετη Μητρότητα στη Δημοκρατία της Κύπρου

Παναγιώτης Γιαννακάς, Φοιτητής Κυπριακού Δικαίου στο European University Cyprus

Μέσα από την εξιστόρηση μιας αληθινής ιστορίας στις ΗΠΑ και στην οποία τα πάντα πήγαν «στραβά», ακατάλληλοι γονείς, ακατάλληλη παρένθετη μητέρα, μια ιδιωτική συμφωνία και ένα γραφείο μεσολάβησης που λειτουργούσε στα πλαίσια εμπορικής επιχείρησης, δηλαδή ένα μείγμα και μια σειρά από γεγονότα που η ανάγνωσή τους σίγουρα προκαλεί συναισθηματική ένταση, αναδεικνύεται η καταλληλότερη βάση για την ανάδειξη της παρένθετης μητρότητας.

Στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή τα ζητήματα «ζωής και θανάτου», για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, αποκτούν τόσο απτή και κυριολεκτική υπόσταση.

Η ηθική και η φιλοσοφία, απούσες από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του ανθρώπινου πολιτισμού. Απούσες από τη βιομηχανική επανάσταση, από την ιστορία της οικονομίας, του χρήματος και της επιχειρηματικότητας. Πλήρως απομονωμένες από την άμετρη αυτονομία του μακιαβελικού ρεαλισμού και του αμείλικτου θετικισμού. Όμως πια, πιο επάναγκες και πιο επιτακτικό από ποτέ να ξανακατέβουν στην «αγορά», και μέσα από μια νέα αποκρυσταλλωμένη και άμεσα εφαρμοσμένη λειτουργία τους, θαρραλέα να εξομαλύνουν τις επιδράσεις από την ιλιγγιώδη ταχύτητα της βιοϊατρικής.

Η χρήση της ηθικής επιχειρηματολογίας, και σε αντίθεση με την απλή επίκληση των ενδόμυχα συνειδησιακών μας προσταγών, προσδίδει το αναγκαίο κύρος για τη συνομολόγηση ενός γενικά αποδεκτού πλέγματος διαλεκτικής και πρακτικού συλλογισμού, πλατωνικού και αριστοτελικού βεληνεκούς, αλλά συνάμα ανοιχτού προτύπου, ώστε να είναι ευέλικτα ικανό να χαρτογραφεί τα άβατα νερά της μεταμοντέρνας Ιατρικής.

Η άρνηση της πραγματικότητας δεν είναι εφικτή και φτωχά επιχειρήματα δεν πρόκειται ούτε να θεραπεύσουν την υπογονιμότητα των ζευγαριών αλλά ούτε και να αποτρέψουν να ταξιδέψουν και να βρουν τη θεραπεία τους. Κάποιοι συνάνθρωποι όχι μόνο επιθυμούν αλλά έχουν ανάγκη την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Στην Κύπρο, για τη θέσπιση της νομοθεσίας χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια. Ναι μεν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα νόμο που είναι απομακρυσμένος από τη νομοτεχνική τελειότητα (και θα διαφανούν ακόμη περισσότερες αδυναμίες του κατά τη χρήση του) αλλά αυτό που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι, ότι για πρώτη φορά ρυθμίζεται στην Κύπρο η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =