Γεώργιος Δελλής, Δήμος και Αγορά, Το δημόσιο δίκαιο “αλλιώς”, με το βλέμα της οικονομικής ανάλυσης

Η ύπαρξή μας καθορίζεται από τους θεσμούς που μας περιβάλλουν. Περίπου όπως οι Αρχαίοι Αθηναίοι μοίραζαν τη ζωή τους ανάμεσα στην Αγορά και το Δήμο. Η Αγορά δεν εξαντλείται στο πεδίο των οικονομικών συναλλαγών. Ταυτίζεται με την ιδιωτική κοινωνία, συνιστά το άθροισμα των οριζόντιων θεσμών στους οποίους οι άνθρωποι συμμετέχουν ελεύθερα: το παζάρι, ένας πολιτιστικός σύλλογος, η κοινωνία της πληροφορίας. Ο Δήμος περιλαμβάνει τους μη συναινετικούς θεσμούς -Βουλή, Κυβέρνηση, Διοίκηση, Δικαστήρια, όργανα της ΕΕ- οι οποίοι δρουν κυριαρχικά, λαμβάνοντας αποφάσεις που μας επιβάλλονται άνωθεν. Μετεξελίχθηκε από την αθηναϊκή, στη φιλελεύθερη Δημοκρατία.
Το δημόσιο δίκαιο, ως το κατεξοχήν δίκαιο του Δήμου, δίνει έμφαση στη νομιμότητα. Η οικονομική θεωρία, ως η επιστήμη που είναι περισσότερο στραμμένη στην Αγορά, αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα. Είναι όμως, η νομιμότητα και η αποτελεσματικότητα -αντίστοιχα, ο Δήμος και η Αγορά- δύο τόσο διαφορετικοί κόσμοι ώστε να τους αντιλαμβανόμαστε μόνο ξεχωριστά; Προφανώς και όχι. Δυστυχώς, το δημόσιο δίκαιο στην Ευρώπη, και ιδίως στην Ελλάδα, ξέχασε στην πορεία την αυτονόητη αυτή αλήθεια.
Η οικονομική ανάλυση, ως άλλη μέθοδος προσέγγισης του δημοσίου δικαίου, είναι απαραίτητη για να διορθώσουμε την παραπάνω παρανόηση. Τα εργαλεία της οικονομικής θεωρίας μάς επιτρέπουν να δούμε με πιο ρεαλιστική ματιά πώς λαμβάνονται οι συλλογικές αποφάσεις και πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στο εσωτερικό του Δήμου. Καθιστούν εφικτή την προσέγγιση του δημοσίου δικαίου με άλλο τρόπο -την ανάγνωσή του αλλιώς, όπως αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου- ώστε να οδηγεί στις πραγματικά ορθές δημόσιες αποφάσεις, εκείνες που διασφαλίζουν την καλύτερη συνύπαρξη Δήμου και Αγοράς.
Μια ανάγκη την οποία αντιληφθήκαμε όψιμα και με τον πιο επίπονο τρόπο, μέσα από τις ατραπούς μιας οικονομικής (αλλά όχι μόνο) κρίσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ – ΕΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΟ
Η αναγκαία συνάντηση του ηπειρωτικού δημοσίου δικαίου με τα οικονομικά
Οικονομική ανάλυση, μία απόπειρα ορθολογικής (;) ματιάς στα πάντα
Επιτέλους μαζί! Οικονομική ανάλυση και δημόσιο δίκαιο
ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ
To be or not to be? Αναζητώντας το λόγο ύπαρξης των δημόσιων θεσμών μέσα από το όφελος και το κόστος της παρέμβασής τους
Το δημόσιο δίκαιο, στον κόσμο της αποτελεσματικότητας
ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Θεμελίωση: Οι συνταγματικές βάσεις
Κατασκευή και λειτουργία: όργανα, αρμοδιότητες, διαδικασίες
Η φάση της επίβλεψης: η πλάστιγγα, το ξίφος και τα δεμένα μάτια της Διοικητικής Δικαιοσύνης
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Επιμέλεια έκδοσης: Μιχάλης Κατσιμίτσης, Νίκος Ταγκούλης

Λεπτομέρειες

Ξενόγλωσσος τίτλος DEMOS AND AGORA: AN ECONOMIC ANALYSIS OF PUBLIC LAW
ISBN13 9786185027797
Εκδότης ΕΥΡΑΣΙΑ
Σειρά ΝΟΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2018
Αριθμός σελίδων 482
Διαστάσεις 24×17
Καταχώρηση: 16-09-2018     Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + 12 =