Συνέδριο: “Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας στα Συντάγματα του Αγώνα”, Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 (BINTEO)

Συνέδριο, με τίτλο: «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας στα Συντάγματα του Αγώνα»

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και ώρες 16:00 έως 21:00.

Στο Συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου, ο Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα  «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το “κράτος” της Επανάστασης του 1821 -ΔιαΠαΝτοΣ.21», που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ (δράση: Επιστήμη και Κοινωνία, 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση). σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και εντάχθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΑΠΘ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η αξιολόγηση της πολιτικής και συνταγματικής κληρονομιάς της επανάστασης του 1821 από την οπτική γωνία του δημοσίου δικαίου, της συνταγματικής ιστορίας και της πολιτικής φιλοσοφίας.

Μιλούν (με αλφαβητική σειρά): Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Αντώνης Κουρουτάκης, Eπίκ. Καθηγητής Νομική Σχολή, Πανεπιστημίου Ι.Ε. Ισπανίας, Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ήβη Μαυρομούστακου, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, Φιλήμων Παιονίδης, Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Απόστολος Παπατόλιας, Δρ. Νομικής, Σύμβουλος ΑΣΕΠ, Ανδρέας Τάκης, Επίκ. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ερευνών Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Δείτε το συνέδριο στο youtube
1η συνεδρία

2η συνεδρία

3η συνεδρία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − six =