Εκδήλωση 07/11/2013: «Δικόγραφο και λογοτεχνία. Η τεχνική της πειθούς, η τέχνη της αφήγησης»

Ο ΟΜΙΛΟΣ  ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ

και η

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

οργανώνουν εκδήλωση με θέμα:

Δικόγραφο και λογοτεχνία

Η τεχνική της πειθούς, η τέχνη της αφήγησης

Ομιλητές:

Αλέξης Πανσέληνος, Γιώργος Συμπάρδης,

Θωμάς Σκάσσης, Βασίλης Γκουρογιάννης,  Βασίλης Κουνέλης

και Γιώργος Καραβοκύρης

Πρόεδρος Νίκος Αλιβιζάτος

Πρόγραμμα:

Βασίλης Γκουρογιάννης: Πόσο δικηγόρος ο λογοτέχνης, πόσο λογοτέχνης ο δικηγόρος: η σωστή μείξη
Βασίλης Κουνέλης: Ο δικηγόρος σε ρόλο λογοτέχνη κι ο λογοτέχνης σε ρόλο υπερασπιστή. Διλήμματα, συγκρούσεις και αντιφάσεις ενός «επαγγελματία» γραφιά
Θωμάς Σκάσσης: Δοκιμασμένη μέθοδος, αβέβαιη πειθώ, εγγενής απορία
διάλειμμα
Γιώργος Συμπάρδης: Τα συγκοινωνούντα δοχεία της τέχνης του λόγου
Αλέξης Πανσέληνος: Το μυθιστόρημα ως δημηγορία
Γιώργος Καραβοκύρης: Δίκαιο και λογοτεχνία: ένα παιχνίδι σε δύο χρόνους
συζήτηση

7 Νοεμβρίου 2013, 6.30 μ.μ.

Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Λεωνίδας Ζέρβας»  (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48)

 

 

 

Δελτίο τύπου

Για  χρόνια ο Αλέξης Πανσέληνος κατέβαινε κάθε πρωί στον Πειραιά. Στο δικηγορικό γραφείο του τον περίμεναν πλήθος συμβάσεις –  ναυλοσύμφωνα, δανειακά συμβόλαια, νηολογήσεις, συμβόλαια εκχώρησης εισοδημάτων. Αργά το  απόγευμα επέστρεφε  σπίτι του στη Νέα Σμύρνη –  κι αργότερα στην Κηφισιά.  Πάνω στο γραφείο του σωρεύονταν τα χειρόγραφα απ’ τη δεύτερη εργασία του. Δούλευε μέχρι αργά το βράδυ.  Ήταν τα κείμενα που παίρνοντας  το δρόμο του τυπογραφείου μας έδωσαν γνωστά  μυθιστορήματα όπως «Η μεγάλη πομπή»,  «Βραδιές μπαλέτου», « Ο κουτσός άγγελος», «Ζαϊδα ή η καμήλα στα χιόνια».

 

Το ίδιο κι ο Γιώργος Συμπάρδης κατέβαινε στον Πειραιά όπου συνέτασσε δικόγραφα για ναυλοσύμφωνα,  ασφαλιστικά μέτρα οφειλών, ναυτεργατικά, κι αργά το απόγευμα γύριζε στο Θησείο για να δουλέψει  «Το μέντιουμ», την «Υπόσχεση γάμου», τον «Άχρηστο Δημήτρη».  Και ο Θωμάς Σκάσσης, ο  Βασίλης Γκουρογιάννης και ο Βασίλης Κουνέλης μοίραζαν, και ορισμένοι μοιράζουν ακόμα, το χρόνο τους ανάμεσα στην δικηγορία και το μυθιστόρημα. 

 

Ποια είναι η σχέση της νομικής επιστήμης με τη λογοτεχνία; Πως συνδυάζονται τα εργαλεία της δικηγορικής πειθούς με την τέχνη της  μυθιστορηματικής αληθοφάνειας; Πως ορισμένοι   άνθρωποι  εργάζονται σε όλη τους τη ζωή αόκνως σε δύο διακριτά μεταξύ τους επαγγέλματα;

 

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, οι πέντε συγγραφείς και νομικοί μιλούν με θέμα  «Δικόγραφο και λογοτεχνία. Η τεχνική της πειθούς και η τέχνη της αφήγησης», στο αμφιθέατρο  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48) στις 6.30 μ.μ.  Θα σχολιάσει ο νομικός   Γιώργος Καραβοκύρης. Πρόεδρος της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Όμιλος Αριστόβουλος Μάνεσης και η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

One thought on “Εκδήλωση 07/11/2013: «Δικόγραφο και λογοτεχνία. Η τεχνική της πειθούς, η τέχνη της αφήγησης»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + eight =