Κρίση και ειδικά μισθολόγια

του Χαράλαμπου Ανθόπουλου, Αν Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, ΕΑΠ

Με τον ν. 4093/2012 προβλέφθηκαν μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων: δικαστικών λειτουργών, διπλωματών, ιατρών, μελών του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ, υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.

Δεδομένου ότι οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων έχουν ευνοϊκότερη μισθολογική μεταχείριση -αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους δικαστικούς λειτουργούς- από εκείνη των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι περικοπές των αποδοχών τους ήταν εύλογες, εν όψει και του άρθρου 25 παρ. 4 του Συντάγματος, το οποίο σε περίοδο οικονομικής κρίσης δικαιολογεί, για λόγους κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, τη σχετικά μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των υπαλλήλων που έχουν ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση. Τα ελληνικά δικαστήρια όμως, με μια σειρά αποφάσεών τους, εφαρμόζουν επιλεκτικά τον ν. 4093/2012 σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων.

Η αρχή έγινε με την απόφαση 88/2013 του λεγόμενου «Μισθοδικείου», η οποία έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει ανασφάλεια στους δικαστές ως προς τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στη συνέχεια ήλθε η απόφαση του ΣτΕ 2192/2014 (Ολ.), η οποία εξαίρεσε από τον ν. 4093/2012 τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς, με αληθινά παράδοξους συνταγματικούς συλλογισμούς και αναφορά σε άσχετα συνταγματικά άρθρα, που δεν αφορούν επ' ουδενί τη μισθολογική κατάσταση αυτών.

Μόλις πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια άλλη απόφαση του ΣτΕ, η 2705/2014 (Τμήμα Στ΄), την οποία πληροφορήθηκα από τον νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντ. Αργυρό.

Στην απόφαση αυτή το δικάσαν Τμήμα του ΣτΕ θεωρεί ότι ο ν. 4093, κατά το μέρος που αφορά τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, δεν έχει συνταγματικό ελάττωμα, αν και τελικά παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα λοιπόν ο ν. 4093 είναι αντισυνταγματικός ως προς τους δικαστές, στρατιωτικούς και αστυνομικούς και συνταγματικός ως προς τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Συμπέρασμα: ενώπιον των βαρών της οικονομικής κρίσης δεν είναι όλοι ίσοι.

 

Aναδημοσίευση από εφημερίδα Το Έθνος, 07.08.2014, http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22788&subid=2&pubid=64047124

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 4 =