Γιώργος Ν. Καραβοκύρης, Το Σύνταγμα και η κρίση: Από το δίκαιο της ανάγκης στην αναγκαιότητα του δικαίου

Γιώργος Ν. Καραβοκύρης, Το Σύνταγμα και η κρίση – Από το δίκαιο της ανάγκης στην αναγκαιότητα του δικαίου

Εκδόσεις Κριτική

ISBN: 9789602189924, σελ: 226, τιμή: 16€

 

Πέντε, σχεδόν, χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, διαθέτουμε  επαρκές πολιτικό και νομικό δείγμα, αφενός της ίδιας της κρίσηςκαι των μέτρων αντιμετώπισής της, αφετέρου των ρητορικών της, των κυρίαρχων δηλαδή λόγων που διαμόρφωσαν, μαζί με τα βιώματά μας, την πρόσληψή της. Ωστόσο, τόσο στη διαχείριση, όσο και στην ερμηνεία της κρίσης, οι βασικές έννοιες του νομικού μας πολιτισμού έχουν φθάσει στα όριά τους, με συνέπεια μια προφανή σύγχυση ως προς την εγκυρότητα και την κατανόηση του «δικαίου της κρίσης».
 
Η μελέτη τοποθετείται εντός, αλλά και πέρα από τη συγκυρία. Φωτίζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της και αποδομώντας τις ερμηνείες της, επιχειρεί να προσδώσει το κανονικό τους νόημα σε εκείνες τις λέξεις του δικαίου (όπως κυριαρχία, δημοκρατία, δημόσιο συμφέρον, αξιοπρέπεια, αναγκαιότητα) που οι εξαιρετικές συνθήκες της κρίσης έφεραν ακόμη πιο κοντά μας.
 
Ειδικότερα, στο φόντο της κρίσης, το βιβλίο προτείνει το δικό του δρόμο στη  σχέση δικαίου και ανάγκης, εκθέτοντας και υπερβαίνοντας το αδιέξοδο της παραδοσιακής νομικής αντίληψης ότι η «ανάγκη είναι κατηγορία του νόμου» και της πολιτικής θέσης ότι «η ανάγκη δεν γνωρίζει νόμο». Αντιθέτως, εάν αποδεχθούμε ότι το δίκαιο πρέπει πάντοτε να συνδέεται με μια πραγματικήκαι αδήριτη ανάγκη, μπορούμε να εμβαθύνουμε στους λόγους που επιβάλλουν τη θέσπισή του. Αναλύοντας κριτικά το βάρος του χρέους, του χρόνου και της γνώσης στη δικαιοπολιτική θεμελίωση της αναγκαιότητας του «δικαίου της κρίσης», η μελέτη διερευνά τις θολές, στην τωρινή συνθήκη, διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην επίκληση της σωτηρίας του Κράτους(raisοn d’État) και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γιώργος Ν. Καραβοκύρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο δημόσιο δίκαιο, με θέμα «L’ autonomie de la personne en droit public français », επιμ. Bruylant, 2013. Τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει, ως ειδικός επιστήμονας, συνταγματικό δίκαιο και κοινωνιολογία δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εγγράφονται η φιλοσοφία δικαίου, η θεωρία του δημοσίου δικαίου και το συνταγματικό δίκαιο, με έμφαση στη διεπιστημονική και κριτική ανάλυση του κανόνα δικαίου. Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις του, αναλύει την έννοια της κυριαρχίας ως ερμηνευτικό φαινόμενο («Κυριαρχία κι ερμηνεία: αναζητώντας τον κυρίαρχο λαό», στο Κυριαρχία, ετερότητα, δικαιώματα, εκδ. Ευρασία, 2013, σελ. 21-91), τη σχέση της τέχνης και του δικαίου («Τhe art of law», Law and Critique, τ. 25/1, Φεβρουάριος 2014, σελ. 67-85) και τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης («Η ελευθερία της έκφρασης ως ελευθερία της προσβολής», Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, τ. 4/2011, σελ. 598-613)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + three =